Snill og god på en farlig måte

Denne blogg tar opp narsissime. Mennesker som ser på seg selv og fremstiller seg selv som snille og gode, men som samtidig opptrer på en slik måte at de krenker andre mennesker når de ikke lenger er i det offentlige rom. En god venn av meg beskrev en person på følgende måte. Vedkommende er alltid hyggelig og hjelpsom, men ikke hjertelig.

Personer med stengt hjertekontakt mangler ofte kontakt med egne sanne følelser. Dette gjør dem på samme tid følsomme og ufølsomme. de er eksperter på å lese andre, og utnytter andres sårbarhet ofte på en subtil måte. Denne tilstand er forvirrende, både for de som har det slik, men også for de som er i familie eller skal samarbeide med dem. Et viktig tegn på om noe er narsissisme er at dette er personer som mangler selvinnsikt. Dette gjør det nesten umulig å innrømme feil eller svakhet, be om unnskyld eller ta på seg et ansvar som går ut over egne interesser.

Alexander Lowen beskriver en narsissist på følgende måte: «det han kaller gjøre godt for andre er en måte å ha makt over dem på, som på tross av ens gode intensjoner blir veldig ond (djevelsk) (1). Narsisster er veldig flinke til å utmytte andre, andres skyldfølelse, andres empati, andres omsorg, andres kjærlighet, andres ressurser snus til egen fordel.

Relasjoner er aldri likveldige med narsissister. Dette skyldes at narsissister på samme tid som de er åpne er de også som en lukka bok. De innrømmer aldri verken egne smerte eller at de kan ha gjort noe feil. Selvgranskning eksisterer ikke.

Narsissime er noen ganger åpen, andre ganger er den veldig skjult, det som kalles covert narcissism. Det vi kaller kontrollfriker har ofte en personlighet som ligger tett opp til narsissister. Her er en lenke til en kort introduksjon om skjult narissisme.

Husk at narsissime er en tilstand, det er en tillært måte å håndtere egne følelser. Derfor er ikke dette noe en kan ta seg sammen og slutte brått med. Og derfor ville ofte alle løfter om bot og bedring føre til nye skuffelser. Men det er mulig å jobbe seg ut av denne tilstanden, men det er det kun narsissisten selv som må gjøre.

Ofte er det partneren eller unger som søker hjelp når en er fanget i en relasjon med en narsissist. Siden narissisten har mange gode sider, er det mange som ikke ser hvor helseskadelig slike relasjoner er.

Hva er terapi?

Terapi er hjelp til selvhjelp.
Terapi er å løse opp i den floke som skaper vanskene, slik at kroppen gjenfinner balanse.
Terapeuter fungerer som et speil, de gjør det mulig å se seg selv tydeligere, slik at en selv bedre kan forstå hva som ikke fungerer, hvorfor det er slik, og hva en selv kan gjøre for å redde seg selv.

Trenger du noen å snakke med? På Balanzen har vi drevet med samtaler for å løse opp i det som skaper blokkeringer eller helseplager siden 2009. Velkommen til time.

UNIVERSELL SANNHET:

  1. DET SOM ER SANNHET GÅR IKKE UT PÅ DATO.
  2. DET ER KROPPENS REAKSJONER OG IKKE TANKENE VÅRE, SOM VISER OSS SANNHET
  3. DET VI GIR OPPMERKSOMHET TIL, DET VOKSER.
  4. VI BLIR SYKE NÅR VI TILFØRER KROPPEN TOKSINER.
  5. TILSTANDEN KJÆRLIGHET TRANSFORMERER, HEALER OSS
  6. SANNHET KAN BEKREFTES AV UAVHENGIGE KILDER.
  7. VI SVEKKER OSS SELV NÅR VI LEVER EN LØGN
  8. ALL YTRE ENDRING STARTER NÅR EN ENDRES INNENFRA
  9. INGEN KAN LÆRE GRESK FRA EN LÆRER SOM KUN KAN ITALIENSK

KUN SANNHET KAN SETTE OSS FRI.
DEL GJERNE BLOGGEN OM DU LIKER DEN

Ønsker du å bestile time til samtale. Du kan gjøre det online, via sms tlf 45 66 21 18, eller mail: hildur.vea@balan-zen.no
Les om vår utdanning i systemisk samtale og BalanZe metoden på Puust.no eller på vår booking side. Ta et aktivt valg i forhold til hvordan du bruker tiden din, slik at den ikke blir spist opp av det som i den store sammenhengen er distrastraksjoner.

Veavågen den 11. mars 2022. Hildur Vea, PhD
Takk til deg som vippser kr 25 pr blogg, 45 66 21 18

KIlder:
1. Alexander Lowen, 1997. Narcissism, denial of the true self, side 5.