Livets valg

Livets store valg handler ikke om utdanning eller livspartner. Det handler om vårt forhold til oss selv. Velger vi å lytte til oss selv eller velger vi å la oss styre av andres meninger og behov.

Som menneskehet står vi overfor et skifte, vi er i enden av en syklus og går inn i en ny. Uansett hva vi mener tror eller ikke tror, er det endringer som kommer. Det er ikke meg og deg som styrer hvilke endringer som kommer, men vi kan styre hvordan vi forholder oss til oss selv og det som vil skje.

Skal vi lytte til oss selv må vi bli kjent med oss selv. Her er en metafor som viser hva dette betyr: Tenk deg en radio, som har to kanaler. Noen mennesker lytter bare på en kanal, Kanal A, mens andre lytter på begge kanaler, både kanal A og B. Begge grupper hevder at de vet hva radioen sender. De som lytter til begge kanaler vet at de som bare lytter til kanal A mangler informasjon fra kanal B for å få et helhetlig bilde. De vet faktisk ikke hva kanal B sender.

Det fungerer på samme måte med vår bevissthet. Vi har alle tilgang til to bevisstheter. Høyre hjerne bevissthet og venstre hjerne bevissthet. De som bare bruker venstre hjerne bevissthet, er ofte ikke kjent med den forståelse og kilde til kunnskap som vår høyre hjerne bevissthet gir oss. Vi må selv foreta det skifte som skal til for å komme i kontakt med denne kilden vi alle har i oss selv.

Her er litt om forskjellene:
Venstre hjerne bevissthet (VHB) er den som vurderer. Høyre hjerne bevissthet (HHB) er den som observerer. De som strever med sabotørtanker (vurderer og kritiserer seg selv), fungerer ut fra venstre hjerne bevissthet. Det var i denne tilstand eg selv var, før eg møtte veggen i 2006.

VHB er opptatt av detaljer, liker kontroll og system. Selv om denne delen er tankestyrt er det lite rom for personlige tanker. Mange har i dag en jobb som føles som om de fungerer som en robot, da det er lite rom for kreative løsninger. Slike forslag blir sjelde hørt og verdsatt. Det er flere farer med en slik utvikling:
1. Mennesker tror det er slik det skal være, at en ikke skal tenke selv, og dermed utvikles i liten grav evnen til å tenke selv.
2. Mennesker mister energi, fordi det å få være seg selv og bruke seg selv og leve sitt eget liv er en av de viktigste kildene vi har til å skaffe oss livskraft
3. Mennesker som opptrer som roboter og ikke tenker selv, kan være farlige og skade andre ubevisst, fordi de som følger ordre uten å ta ansvar for det en gjør, har ofte skrudd av den personlige etikk, den stemmen som sier fra at nei, dette går ikke, her er det noe som skurrer.

Når en fungerer ut fra HHB er en i stand til å ta det som kommer, en kan snu seg, en finner stadig nye kreative løsninger. En føler seg at livet har mening.

Den viktigste forskjellen er likevel at når vi er i VHB så bruker vi mer energi enn vi bygger, mens i HHB så bygger vi mer enenergi enn vi bruker. Dette er litt tricky, fordi det er mange ting som gir energi i VHB, men etter en tid så stopper dette å virke. Eg selv gikk på aerobic. Elsket det, men oppdaget etter flere år at eg var mer tappet etter trening enn før. Dette var et varsel til meg selv om at endring var på gang. Men eg forstod det ikke den gang. I dag ser eg at treningsform egentlig ikke har noe med dette å gjøre. Essensen er vår holdning til oss selv. Velger vi å lytte til oss selv, eller lar vi oss styre av andres behov og meninger. Metaforisk: Hvis vi selv er et hus, og det er ingen hjemme i huset, er det enkelt for tyver å ta ressursene våre. Vanligvis er dette energien vår og oppmerksomheten vår. De som er i relasjoner med psykopater, narsissister og martyrer, sopplever også at andre forsøker å få dem til å dekke deres behov, og ens egne. Når en fungerer kun ut fra VHB, er en mer lettlurt.

Og det å bli lurt smaker alltid vont. Ikke alle mennesker tåler sannhet. Det er ikke sannheten i seg selv de ikke tåler, fordi sannhet gir alltid ro. Men sannhet kan trigge at en selv føler seg dum som ikke har sett før nå, noe en kanskje har levd i flere år.

Eg husker selv tilbake, så var eg innimellom missunnelig overfor mennesker som så situasjoner mye klarere enn eg selv gjorde. Når de pekte på noe, så eg det samme, og en klandret meg selv for at eg ikke klarte å se det samme som de gjorde før de sa det. Det som ble trigget i meg var tanker om at eg var dum og følelsen skam.

En annen grunn til at mennesker selger sjelen din, handler om ensomhet. Mangel på tilhørighet med andre ord. Plandemien har lært oss om fenomenet masse formasjon, som handler om akkurat dette. At mennesker setter seg selv til side for å få tilhørighet i en større gruppe. Hør dette video med Mattias Desmet og Tucker Carlson. Dette er en av de viktigste intervjuer som har kommet dette år. Og det kan bli det viktigste intervju du hører. Kun den som lytter, kan høre!

LIvets valg handler om vi velger sannhet eller ikke i våre liv. Velger vi sannhet må vi selv lære å gjenkjenne sannhet, og kroppen vår er kartet som gir oss denne forståelsen. Det er kun i vår HHB at vi finner sannhet.

Metaforisk: Det er mange veier til Rom, og mange veier som ikke fører til Rom. Skal du til Rom må en faktisk velge en vei som går dit. Og det er dette som er livets valg. Det handler om å ta et bevisst valg i forhold til hva vi selv ønsker for våre liv. om en vil utvikle det potensiale vi har i kraft av å være mennesker, om vi vil la livet humpe og gå som før eller om vi vil la andre ta vår oppmerksomhet og livskraft uten kamp. Vi velger alle våre liv.

Lyst å lære mer om hvordan utvikle høyre hjerne bevissthet. Kom på kurs eller til samtale på BalanZen.

Lyst å lære mer? trenger du noen å snakke med?

Søndag 4. desember har vi dagskurs 10 – 17, hvor vi jobber med å lære å forløse egne følelser. Les mer
Lørdag 10. desember har vi selvpleiedag: yoga, foredrag: Skjulte dynamikker som skaper stress og konflikter på jobb, servering av mat, gongbad. Varer 1030 – 1500. Les mer

UNIVERSELL SANNHET:

  1. DET SOM ER SANNHET GÅR IKKE UT PÅ DATO.
  2. DET ER KROPPENS REAKSJONER OG IKKE TANKENE VÅRE, SOM VISER OSS SANNHET
  3. DET VI GIR OPPMERKSOMHET TIL, DET VOKSER.
  4. VI BLIR SYKE NÅR VI TILFØRER KROPPEN TOKSINER.
  5. TILSTANDEN KJÆRLIGHET TRANSFORMERER, HEALER OSS
  6. SANNHET KAN BEKREFTES AV UAVHENGIGE KILDER.
  7. VI SVEKKER OSS SELV NÅR VI LEVER EN LØGN
  8. ALL YTRE ENDRING STARTER NÅR EN ENDRES INNENFRA

KUN SANNHET KAN SETTE OSS FRI.
DEL GJERNE BLOGGEN OM DU LIKER DEN

Ønsker du å bestile time til samtale. Du kan gjøre det online, via sms tlf 45 66 21 18, eller mail: hildur.vea@balan-zen.no
Les om vår utdanning i systemisk samtale og BalanZe metoden på Puust.no eller på vår booking side.

Veavågen den 11. november 2022. Hildur Vea, PhD
Stor takk til deg som vippser kr 25 pr blogg, 45 66 21 18