Lucia var en kvinne som fulgte sitt hjerte.

Denne blogg er en tale skrevet for årets private Lucia fest.

Lucia var en kvinne som fulgte sitt hjerte. Hun verken bakte lussekatter eller bar en lysekrone på hodet, men hvem var hun og hvorfor feirer vi egentlig denne dagen? Dette vil eg komme tilbake til på slutten min tale.

Vi snakker noen ganger om at det er viktig å lytte til sitt hjerte, å følge sitt hjerte, men hva betyr egentlig dette? Eg vil nå reflektere litt rundt dette tema.

De fleste skjønner veldig fort at å lytte til sitt hjerte, er metafor språk. Ellers ville det betydd å lytte til hjerteslagene, pulsen.

Å lytte til sitt hjerte er mye større og mye mer enn hjerteslagene våre, selv om ingen kan si at det er feil å lytte til hjerteslag. De kan fortelle mye om stress og ro i livet.

Hva er så denne dypere mening med hjertets språk. Hvordan kan vårt hjerte snakke til oss? Hva er det egentlig som snakker til oss når vi lytter innover?

Eg vil nå dele noen hemmeligheter, som egentlig ikke er en hemmelighet, men de fungerer som hemmeligheter, fordi det er så mange som ikke kjenner til den. Eller kanskje rettere, det er så mange som ikke våger å tro på dem, leve de.

FØRSTE HEMMELIGHET

Første hemmelighet er at kroppen vår har kun to bevegelser. Enten trekker den seg sammen, og vi skvises slik at musklene strammer og tankene spretter i alle retninger. Eller så utvides den, den tar mer plass, den flyter utover, åpner opp for et indre rom, og tanker og muskler faller til ro.

Et sted vi merker denne bevegelse raskt er på pusten. Når vi er i det åpne stadiet er det lett å puste. Når kroppen er sammentrukket er det vanskelig å puste. Og for de fleste er dette det viktigste de trenger å vite om å lytte til seg selv. Hvis vi tenker tanker som støtter oss, åpner vi opp, vi slapper av. Det samme skjer om vi handler slik at vi ivaretar oss selv, og når vi lever sannhet.

Du har nå fått det første stikkordet om å lytte til deg selv, åpner opp. Det blir rom for det som er. Slik er det å være avslappet, vi tenker ikke over verken hvordan vi sitter eller hva vi sier, vi kan være oss selv fullt ut.

ANDRE HEMMELIGHET

Den andre hemmeligheten som er med hjertekraft, er at hjertekraften er så uendelig mye større enn tankekraften. HeartMath, som driver forskning på hjertet i USA, har påvist at den elektromagnetiske kraft som utstråles fra hjerte er 5000 ganger større enn den kraft som utstråles fra tankene våre. Tallet er så stort at det fort blir bare et tall. Vi forstår det bedre om vi omsetter dette til diesel. Med tankekraft får du omregnet 1 liter diesel på tanken, med hjertekraft får du 5000 liter diesel. Med 5000 liter diesel, kan vi kjøre Norge rundt, flere ganger, med en liter diesel kommer vi knapt til Haugesund.

Det samme gjelder i forhold til energi. Lever du på tankekraft, blir du sliten. Lever du på hjertekraft har du tilgang på en uendelig kraft. Vi kjenner alle mennesker som elsker det de gjør, de har knekt koden. De har uendelig med energi. Selv knakk eg koden i 2009, da eg startet opp med egen praksis. Eg oppdaget da at når eg er tilstede i meg selv, da bygger eg energi. Derfor er det aldri slitsomt å ha vanskelige samtaler eller kurs sammen med kunder. Eg bygger faktisk energi i disse møtene.

Så kraften er der, tilgjengelig for oss alle, den er i våre hjerter. Spørsmålet for de fleste er hvordan en kan koble seg på denne kraftkilden som er så ufattelig sterk.

Husk at all spiritualitet er enkel. Og det å bruke hjertekraft er også enkelt. Det betyr å lære seg å stille spørsmålet – men hva vil jeg?

Vi lever i et samfunn hvor vi bombarderes av meninger og holdninger og påbud. En må rett og slett trekke seg litt tilbake, skru av TV og lydbøker, og den slags, om en skal klare og hente frem egne holdninger, egne meninger, egne tanker. Og det er akkurat dette hjertekraft handler om, å finne sin egen indre stemme, og lytte til den.

Vår hjertekraft er uttrykkes i kroppens reaksjoner. Derfor kan vi bruke disse som kompass når vi skal navigere i den reisen vi kaller livet. Når kroppen faller til ro er vi på rett vei. Når kroppen streiker, har kroppen den en beskjed til oss. Husk at vi er her for å lære, og at vi stadig får nye oppgaver vi skal mestre. Nekter du å lytte til deg selv, vil du få sterkere og sterkere beskjeder, helt til en kollapser. Dessverre ser vi dette skjer med mennesker vi bryr oss om.  

Vår egen psyke er egentlig det mest stridige vi møter på i hele livet. Fordi karma virker i oss, enten vi tror på karma eller ikke. og vi løser karma i kroppen. Og reaksjoner eller læring som handler om karma går ikke over før vi har lært leksa vår og vist gjennom måten vi lever våre liv at vi har lært.

De fleste av oss som er her i dag har jobbet mye med oss selv, med vårt eget karma. Og egentlig er vi i perioder drittlei alt som handler om personlig vekst. Vi ønsker innimellom som de fleste andre at magi skal skje. At vi våkner en morgen og da er utfordringene våre borte. En vil ikke lenger ha smerte, en vil ikke lenger være sliten, en vil ikke lenger plages ja lite penger, en vil ikke lenger ditt og datt. Egentlig ønsker en kun hjertefred. Og i dette paradokset vet vi som sitter her, at det kun er hjertekrafts om kan gi oss denne magi, gi oss den fred vi søker.

Å følge sitt hjerte kan ta så mange former. For meg er det knall kjekt at dere er her i kveld. Når eg følger mitt hjerte inviterer eg dere, eg verken vasker hus eller baker eller pynter til jul, selv om andre gjør dette når de følger sitt hjerte. Vi er ulike. Egentlig er vi unike, og når vi finner denne kraft i oss selv, slutter vi automatisk å både dømme og å ha meninger om andre.

Eg har følgt mitt hjerte nå siden eg møtte veggen i 2006. Dette har krevd mer mot enn penger. Det har kostet å ta valg som ingen forstår, ingen støtter, ingen ser på samme måten. Paradokset er at det er nettopp ved å ta disse valgene at eg har blitt kjent med mitt mot, min Hjertekraft. I starten var det travelt, å hele tiden sjekke ut hva vil eg og hva er sannhet. Men etter at eg ble kjent med min egen kropp og hvordan den hele tiden forteller meg når sannhet uttrykkes, ble det mye enklere.

Plandemien ble for meg nyttig læring. Eg ble som de fleste andre sugd inn i den verden av nyheter som har preget de fleste sine liv. Noen havnet på vanlige nyheter, andre på alternative kanaler. I det store bildet opplevde veldig mange at de mistet fokus på seg selv. Noe av dette skyldes at vi ble og er bombardert med informasjon som kan skape frykt i oss. Og når vi er redde er vi i på motsatt sted av der hvor hjertekraft er. Med andre ord når vi er redde har vi 1 liter bensin på tanken til å redde oss unna, mens når en bruker hjertekraft har en hele 5000 liter, og kan kjøre vekk fra de fleste farer. Uansett hva som skjer iscenesatt av myndigheter eller ikke, har vi alltid valg, om vi er villige til å tenke nytt. Vi finner da svarene i oss, når utfordringene kommer.

Eg er en slow learner, og det har tatt sin tid å forstå at å følge sitt hjerte innebefatter å leve i samsvar med de kosmiske lovene, de universelle lovene, de som gjelder enten en kjenner til dem eller ikke. Dette er egentlig er de sanne teorier om hvordan vi som mennesker fungerer.

Eg husker eg var veldig overrasket når eg forstod at de 10 bud, og de fleste moralske leveregler vi kjenner, ikke er moralpoliti, men egentlig regler som beskytter oss, og tar vare på oss. De er regler som beskytter oss mot energier som overvelder oss.

I dag er eg mer og mer opptatt av å forstå hjertets måte å snakke til oss på. Og det var en stor lettelse når eg forstod at dette ikke var så komplisert som eg først trodde. Den enkle varianten er å spørre, men hva vil eg. Hva er mitt behov. Hva er rett for meg.  

Vi er samlet her i dag, til Lucia fest. Men hva betyr egentlig Lucia. For mange i Norge betyr det at barnehagebarna besøker sykehjem og synger der. I Sverige er det de voksne som går i tog, og de kårer årets Lucia på samme måte som skjønnhetskonkurranser. Men her er en annen forklaring:

En kristen forklaring er at Lucia var en romersk jomfru fra en rik familie fra Siracusa på Sicilia. Hun led martyrdøden under kristendomsforfølgelsene under keiser Diokletian i år 303. Lucia ble anklaget for å ha satt seg opp mot keiserens lover og hadde overtalt sin mor til å gi hele medgiften hennes til de fattige. Det fortelles at hun døde fast i sin tro med en brennende lampe i hånden. Slik fikk hun navnet Lucia, som betyr lysende.

Slik eg forstår Lucia levde hun i samsvar med sitt hjerte. Hun hadde utviklet sterk hjertekraft. Denne gjorde henne urokkelig i sin tro. Og det gjorde henne også til en rebell mot keiseren, som var datidens myndigheter. Den gang visste de ikke noe om HeartMath og hvor stor hjertekraften er. Men vi kan forstå at det var denne kraft som gjorde at Lucia ikke var redd. Hun levde det som var rett for henne, og slik blir hun et forbilde for oss alle.

I kveld ønsker eg å hedre Lucia sitt minne. Hedre alle rebeller som lever sin sannhet, enten vi deler denne sannhet eller ikke. Skal verden gå videre, må noen vise vei. Og det er så lett å tenke at dette er andres ansvar, andres oppgave, det er så lett å gjøre seg selv ubetydelig. Eg tror neppe at Lucia tenkte om sitt mot, at hennes historie skulle bli fortalt på Vea i kveld. Og slik er hjertekraften, man bare gjør det som er rett, fordi en kan egentlig ikke noe annet.

Eg vil avslutte med å oppfordre alle til å bli kjent med egen hjertekraft og rebell energi, slik at vi kan bidra med å skape den verden vi selv ønsker å leve i.

Veavågen den 14. desember 2022. Hildur Vea, PhD
Stor takk til deg som vippser kr 25 pr blogg, 45 66 21 18

Lyst å lære mer?

Søndag 15 januar har vi dagskurs 10 – 17, hvor vi jobber med å lære å forløse egne følelser. Les mer

UNIVERSELL SANNHET:

  1. DET SOM ER SANNHET GÅR IKKE UT PÅ DATO.
  2. DET ER KROPPENS REAKSJONER OG IKKE TANKENE VÅRE, SOM VISER OSS SANNHET
  3. DET VI GIR OPPMERKSOMHET TIL, DET VOKSER.
  4. VI BLIR SYKE NÅR VI TILFØRER KROPPEN TOKSINER.
  5. TILSTANDEN KJÆRLIGHET TRANSFORMERER, HEALER OSS
  6. SANNHET KAN BEKREFTES AV UAVHENGIGE KILDER.
  7. VI SVEKKER OSS SELV NÅR VI LEVER EN LØGN
  8. ALL YTRE ENDRING STARTER NÅR EN ENDRES INNENFRA

KUN SANNHET KAN SETTE OSS FRI.
DEL GJERNE BLOGGEN OM DU LIKER DEN

Ønsker du å bestile time til samtale. Du kan gjøre det online, via sms tlf 45 66 21 18, eller mail: hildur.vea@balan-zen.no
Les om vår utdanning i systemisk samtale og BalanZe metoden på Puust.no eller på vår booking side.