Hva bør en starte med når en ønske å endre livet sitt til bedre helse og mer balanse?

Denne blogg ser på hvordan vi kan hjelpe oss selv til tilbake til balanse når livet vårt styres av stress, slitenhet, sykdom og andre plager. Her er noen viktige trinn som må på plass i en tidlig fase av større arbeider med personlig prosess om en vil lykkes:

 1. Små skritt.
  Kroppen endres langsomt. Det tar for de fleste flere år å skape en liv som er ute av balanse, derfor må en også beregne tid når en vil hjelpe seg selv tilbake til balanse. En må akseptere at dette vil ta den tid det tar.
 2. Byggeklossene må på plass.
  For at kroppens skal kunne ta på seg den jobb som det er å føre en kropp tilbake til balanse trenger vi har på plass 2 sett med byggeklosser. 1) rett næring, nok vitaminer og mineraler, samt rense kroppen for avfallstoffer, 2) kroppens celler må ha nok energi, uten denne kan ikke kroppens celler klare den endring som må til. En celle trenger 25 mVolt for å fungere normalt. Dersom en skal endre noe eller rehabilitere kroppens celler, trenger en 50 mVolt. Når ens energifrekvens er 10-15 mVolt, klarer en ikke opprettholde helsen.
 3. Viljen må aktiveres.
  En må ha tatt valget om å hjelpe seg selv. Dette betyr at en er villig til å lære ny både teori og ferdigheter. En må også være villig til å teste ut nye måter å tenke på, nye måter å leve på. Skal en ha en endring, må en gjøre en endring.

  I et hus hvor eieren ikke er hjemme, skjer ingen endring. Dette gjelder også for psyken.
 4. Støttende relasjoner
  En må ha etablert støttende relasjoner rundt seg. Støttende relasjoner er de som inngir trygghet, slik at en kan være seg selv, og at en tør si ting som de er. Støttende relasjoner er også relasjoner med mennesker som forstår prosessen en går gjennom, slik at en får hjelp til å forstå seg selv, og det som skjer i egen kropp.

Det er så lett å hoppe bukk over disse trinnene. Men innsikter blir ikke automatisk til endring. Noen ganger kan det skje, men ofte krever endring at en gjør en endring i eget liv. Skal en ha endring, krever dette at en har en fysisk kropp som er sterk nok til endringen, at en har vilje til endring, at en har energi nok til endring, og at en har den støtte som trengs for at endring skal skje.

Viktige tema å ta opp i samtaler når det er vanskelig å komme i gang kan være:
# kjenner på avmakt, håpløshet og vet ikke hvordan en selv kan hjelpe seg selv, oppleves som en har prøvd alt. Dette er en vanlig stress reaksjon (freeze reaksjon i nervesystemet). Må ha hjelp for å komme ut av det.
# har en splittelse, blir dratt i 2 ulike retninger, vil og vil ikke – det meste. Denne indre konflikt handler ofte om noe uforløst i barndommen.
# vet ikke hvem en selv er, hva en vil, hva egne behov er, kan ikke se for seg at en selv skal kunne klare å hjelpe seg selv tilbake til balanse. Faren i denne situasjonen er at en gir kraften sin til andre, og tenker at de vet bedre enn en selv hva en trenger.
# det kjennes håpløst eller umulig å kjenne på egne kroppsreaksjoner, en blir så lett overveldet. Handler vanligvis om uforløste følelser. En forløser følelser med å la energien fra dem flyte gjennom kroppen. En må med andre ord kjenne på følelsene kroppslig. Det vi selv blokkerer ute fra vår bevissthet, kan vi ikke transformere.

Eg har enda til gode å møte det menneske som ikke lykkes, når det har bestemt seg for å hjelpe seg selv. De som lykkes mindre, er de som har en mer lunken holdning når de søker hjelp, de som innerst inne tenker: kan prøve dette og, kan se om det virker. Skjult bak slike tanker ligger ofte et ønske/behov om at andre tar ansvaret for å gjøre en frisk. Vi kaller dette fenomenet: å søke en ny mor. Dette er en av mange skjulte dynamikker som kan oppstå i en psyke som er ute av balanse.

Ikke lur deg selv. Hvis de tiltak du gjør for å hjelpe deg selv virker, vil du kjenne at du gradvis blir bedre og bedre. Du får mer krefter, mindre smerter, sover bedre, forstår mer og mer av deg selv og andre, blir mer og mer kjent med egne behov, kan sette grenser, kan si nei, og blir mer og mer kjent med kroppens reaksjoner. Hvis en ikke merker fremgang, er de grep en gjør for å hjelpe seg selv, trolig bare overlevdeler, og en kan da bli surrerende i ring i eget kaos. Merker du ikke fremgang. Søk hjelp.

Lyst å lære mer?

Lyst å lære hvordan en kan bygge energi når de metoder en før brukte for å bygge energi ikke virker lenger? Velkommen til systemisk samtale.

Søndag 15. januar har vi dagskurs 10 – 17, hvor vi jobber med å lære å forløse egne følelser. Les mer

KUN SANNHET KAN SETTE OSS FRI.
DEL GJERNE BLOGGEN OM DU LIKER DEN

Ønsker du å bestile time til samtale. Du kan gjøre det online, via sms tlf 45 66 21 18, eller mail: hildur.vea@balan-zen.no
Les om vår utdanning i systemisk samtale og BalanZe metoden på Puust.no eller på vår booking side.

Veavågen den 17. desember 2022. Hildur Vea, PhD
Stor takk til deg som vippser kr 25 pr blogg, 45 66 21 18